Home Page

Photo Gallery

About Genera

Grafted Cacti

Other Plants

Roots
Fruits
Seeds
Interfacing Subjects
Bibliography
 
     
Last updated: 16.03.15
About Genera
 
Aporocactus

 

Aporocactus (Lemaire)

 

Genul Aporocactus nu figureaza in ultima clasificare oficiala /14/. Plantele au fost incluse in genul Disocactus. Ceea ce urmeaza este conform descrierii lui Backeberg /1/. In subtitlul taxonului descris este data denumirea conform clasificarii oficiale.

 

Plante epifite, cu corpuri sub formă de tije subtiri taratoare sau pendente, originare din Mexic, statele Hidalgo si Oaxaca.

Numele genului deriva din limba greaca si, referindu-se probabil la multimea de tije foarte apropiate unele de altele, cu aspect de tufis, are semnificatia “plantă cu tepi (cactus) de netrecut”.

Infloreste, functie de conditiile de crestere, la varste de 3 – 4 ani. Florile, diurne, zigomorfe, sunt rosii, in nuante de violet sau caramizii. Apar la începutul primaverii, de obicei în treimea dinspre baza a corpurilor. Raman deschise cca 4 zile.

Sunt plante ce prefera, pentru anotimpul cald, locuri luminoase dar neexpuse direct luminii solare. Au nevoie de mai multa umezeala decat alte specii de cactusi.

Genul cuprinde cca 7 specii, cele mai cunoscute fiind A. flagelliformis, A. conzattii,  A. flagriformis.

Inmultirea poate fi făcuta atat prin prin seminte cat si prin lastari. Adesea pe bratele ce pot ajunge la 200 cm se dezvolta radacini aeriene (adventive) ce se prind de cea mai mica particica de pamant pe care o ating. In general se apeleaza la inmultirea prin seminte numai pentru obtinerea unor hibrizi, cei mai cunoscuti fiind ce obtinuti prin incrucisare cu Epiphyllum,  denumiti genericAporophyllum /4/. 

Sunt plante a caror cultura este usoară. Pentru inflorire necesita, in perioada de repaos, peste iarna , o atmosfera uscata si rece (5 - 100C). Prefera un substrat mai bogat in substante nutritive si putin acid, realizabil prin adaugarea de ceva mai mult pamant de frunze si putina turba.

Recent genul Aporocactus a fost inclus in genul Disocactus.

Pentru explicarea unor termeni specifici consultati   www.succulent-plant.com/plantglossary.html

Aporocactus flagelliformis (Linné 1753) Lemaire 1860.

Disocactus flagelliformis (Linné 1753) Bartholtt 1991

Numele i-a fost dat pe considerente de aspect, flagelum in limba latina insemnand bici, flagel.

Este intre primii 5 cactusi ca raspandire in Romania, dupa diversele specii de Echinopsis, Schlumbergera (craciunica), specii de Opuntia si Chamaecereus silvestrii .

Florile sunt roz intens si au 7-8 cm lungime.

Desi de cele mai multe ori este recomandata o temperatură minima de repaus de cca +100C /4, 6, 7/, planta din imagine a petrecut iarna 2004 -2005, pana pe 6 ianuarie 2005, agatata intr-un balcon deschis, langa peretele casei, ferita de intemperii si fara a fi udata de loc. A suportat temperaturi de cca -60C. N-a pierdut nici unul din brate iar inflorirea a fost chiar mai abundenta decat in alti ani, in care a stat la temperaturile moderate ale unui balcon inchis si relativ izolat termic.  O planta mai tanara, tinuta in aceleasi conditii, a pierdut unul din cele 4 brate.

Backeberg atragea atentia asupra sensibilitatii speciei la atacul paianjenului rosu. Cactusul din imagine a fost  atacat in 2002, si, atat din considerente de siguranta dar si de aspect, i-au fost amputate cele doua brate afectate. Toata planta a fost tratata cu insecticid specific combaterii paianjenilor.

Sinonime: Echinopsis glaucina Friedrich & G.D. Rowley 1974

Cactus flagelliformis Lemaire, 1860 /4/

Disocactus flageliformis 

Aporocactus
flageliformis

Habitat Mexico
Source
Age
Remarks
Photos date 17.03.05

Aporocactus
flageliformis

Habitat Mexico
Source
Age
Remarks
Photos date 20.02.04

Aporocactus
flageliformis

Habitat Mexico
Source
Age
Remarks
Photos date 17.03.05

 

Acanthocalycium
Astrophytum
Aporocactus Epithelantha
Ariocarpus Turbinicarpus
 

Home Page

Photo Gallery

About Genera

Grafted Cacti

Other Plants

Roots
Fruits
Seeds
Interfacing Subjects
Bibliography
     
 

Page created and maintained by

 
 
Valentin Posea
 
 
E-mail: valentinposea@yahoo.co.uk